Om vår Simskola

Kalmar Simsällskap erbjuder simskola för barn och ungdomar från och med det år de fyller fem. Vår Simskola följer Svenska Simförbundets kunskapsstege Simlinjen. Utförlig information om Simlinjen kan du hitta här.
Vår simskola bygger på att utveckla vattenvana via lek, nyfikenhet och ha roligt i vattnet. Det första simsätt vi lär ut är ryggsimscrawl följt av crawl, bröstsim och sist fjärilsim.

Att vi lär ut ryggcrawl som första simsätt är för att det är enklast motoriskt. Rörelserna påminner om att krypa och gå. Barnen har även fria luftvägar och god sikt uppåt. När barnen vågar ha huvudet under vattnet obehindrat börjar vi med crawl som även det påminner om grundläggande motoriska färdigheter.
Bröstsim är svårare att utföra och kräver god koordination. Det är dessutom lättare att lära sig bröstsim om de redan kan simma crawl eller ryggsim, då de har övat upp känslan för vattnet och lärt sig vattnets egenskaper.

 

Simskolan inkluderar följande grupper
Baddaren -> Pingvinen -> Fisken -> Hajen 1 -> Hajen 2
Teknikskolan inkluderar följande grupper
Medley 1 -> Medley 2

I Baddaren ligger mycket fokus på att leka och ha roligt i vattnet. Barnen lär sig även att flyta och simma en kort sträcka ryggsimscrawl och testa lite vanligt crawl.

I Pingvinen ligger också mycket fokus på att leka och ha roligt i vattnet. Här övar vi mer på ryggsimscrawl och vanligt crawl. Barnen börjar även testa lite bröstsimsbentag.

I Fisken fortsätter vi lära barnen simma, genom att leka och ha roligt i vattnet. Här fortsätter vi utveckla crawl och ryggsim så de orkar simma en lite längre sträcka samt att vi börjar med sammansatt bröstsim.

I Hajen 1 och Hajen 2 lär sig barnen att simma med bättre teknik i de olika simsätten samt testar fjärilsim för första gången. I Hajen 2 tar barnen simmärket Vattenprovet, som är kravet för simkunnighet i Norden.
De barn som vill, kan vara med på vår tävling Microsim för första gången. Detta är en liten intern tävling där barnen tävlar mot sig själva. Mer information finns här.

I Rockan och Sjöhästen simmar barn som har lärt sig simma i skolan, via Äventyrsbadets simskola eller på annat sätt, men som inte kan alla simsätt. Dessa två grupper är till för att lära sig grunderna i alla simsätt, för att sedan rekommenderas en annan grupp på lämplig nivå till nästa termin.

I Medley 1 och Medley 2 möts simskola och tävlingssimning. Här utvecklas tekniken i de fyra simsätten och simning som träning och tävlingsform utvecklas.